De route

De route bestaat niet. Zowel in als buiten Spanje zijn er verschillende wegen die naar Santiago leiden. Dat is ook logisch als je bedenkt dat mensen vanaf de vroege middeleeuwen uit alle windstreken de pelgrimstocht ondernamen.

Ook vanuit de lage landen vertrekken diverse routes richting Santiago. Ik heb besloten om te vertrekken vanuit Maastricht en dan via Tongeren naar Namur te fietsen om dan aan te sluiten op de route die ‘over oude wegen’ wordt genoemd.

Over de via Mosana naar Namen (Namur) en de via Campaniensis (via Chooz, Troyes en Chablis) door de Champagnestreek naar Vezelay. In deze laatste plaats komen diverse noordelijke routes samen. Vanuit Vezelay gaat het vervolgens naar Limoges richting Franse Pyreneeen om St Jean Pied de Port aan te doen.

Vanaf St Jean begint het serieuze klimwerk. Ik twijfel nog of ik vanaf daar de zogenaamde Camino Frances ga nemen, die erg druk is volgens velen.

Oorspronkelijk wilde ik graag de route langs zee volgen (Camino del Norte) maar hiervan lees ik dat de route niet echt geschikt is voor fietsers, vanwege druk vrachtverkeer en diverse tunnels. Misschien dat ik deze combineer met de Camino Primitivo. Als er lezers zijn die deze al hebben gefietst houd ik me aanbevolen voor suggesties.