Ontmoeten

Nadat http://www.vialiberam.com live gegaan is (na drie weken al door ca 150 personen uit 5 landen 600 keer bezocht 🙂 ) vragen veel mensen me waarom iemand zo’n queste gaat ondernemen. ‘Vrijheid’ is het eerste motief dat in mij opkwam, maar bij nader inzien vind ik ‘ontmoeten’ toch ook wel een heel mooie reden;

 • Ontmoeten in de zin van dingen niet meer moeten of hoeven te doen. Er voor zorgen dat je het ‘moeten’ kwijtraakt. Ont-moeten dus. Je ontdoen van het ‘moeten’. Alleen voor jezelf zorgen, niet wetend wat de dag van vandaag brengt en alles maar over je heen laten komen. Dat is ook de reden waarom ik mezelf geen vast tijdschema heb opgelegd. Gaat het een dag niet goed? Niets moet, dus eerder stoppen of ueberhaupt niet vertrekken. Geen schema’s, geen afspraken en maar één doel: Santiago bereiken en zelfs dat moet niet. Alles mag, niets moet meer. Weg met de druk. De Dikke van Dale kent het woord overigens niet in deze betekenis. Misschien wel een leuke nieuwe variant. Ik ont-moet. Betekenis: Ik streef er naar niets meer te moeten (yes!). Benieuwd of ik afkick verschijnselen krijg……
 • Ontmoeten in de traditionele betekenis van mensen tegenkomen, mede fietsers, wandelaars, geïnteresseerde passanten en, zoals een van de andere camino-gangers die de tocht al heeft volbracht (dank je Miguel) het zo mooi uitdrukte: ‘Engelen’: mensen die je spontaan een slaapplaats aanbieden als je er geen kunt vinden of ongevraagd een bordje eten op de camping langs brengen als je hondsmoe voor het tentje voor pampus ligt na een dag stoempen op het stalen ros, je helpen als je pech hebt of oprecht geïnteresseerd zijn in jouw verhaal of gewoon een glimlach als je langsfietst. Natuurlijk werkt dit ook andersom; Het zelf luisteren naar andere mensen of hen helpen waar mogelijk om zo het goede in de mens te (doen) ontmoeten.

Misschien wel erg romantische gedachten (ja Petra, ik heb het blijkbaar toch in me) en een tikkeltje naïef wellicht ook, maar mijn antwoord op de vraag zal dus vanaf nu steevast zijn:

De camino is voor mij ontmoeten…

Ik heb me dan ook voorgenomen toekomstig in het blog verslag te doen over ontmoetingen, naast de wat meer zakelijke informatie over de voortgang van de reis, het weer, de overnachtingsplek, het eten, de route etc..

Wordt vervolgd……

4 gedachtes over “Ontmoeten

 1. matknaapen

  Het ont-moeten zou wel wat kunnen tegenvallen. Want je moet onderweg toch wel het een en ander. Slaapplek zoeken, winkel zoeken, tentje opzetten tentje en afbreken. Eten koken, colletjes beklimmen om maar wat te noemen. Hopeljk ervaar je het niet als ‘moeten’ , maar als ‘genieten van vrijheid’.
  Het andere ontmoeten, met name van personen die ook op weg zijn naar jouw doel, is alleen mogelijk als je een pelgrimsroute volgt. En -met name en vooral- als je in Spanje (maar ook op verschillende plekken in Frankrijk) in pelgrimsalbergues en refuges overnacht. De kans andere caminogangers te ontmoeten is het kleinst als je op een Spaanse berghelling wild gaat kamperen. Je ‘moet’ “ontmoeten” dus zelf een beetje opzoeken. Er zijn wel engelen onderweg maar ze zijn best wel zeldzaam.
  Succes met je voorbereiding en voor straks “buen camino”.
  https://perfietsnaarsantiago.wordpress.com

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.