Training en uitrusting

Op 24 januari 2016 de derde training van meer dan 100km gereden. Om precies te zijn 113,2 km.

Buienradar zat er weer behoorlijk naast; het zou 8 graden met bewolking en af en toe zon worden. Lekker fietsweer dus voor iemand uit de lage landen. Helaas voor mij: tussen Sittard en Susteren begon het te regenen en gedurende zo’n 50 km was het nat. De temperatuur zakte tot 6 graden. Gelukkig heb ik goede kleding, maar op gegeven moment werden mijn tenen wel heel erg koud, ondanks een extra paar sokken in de Sealskinz.

Ook mijn handen waren na een korte eetpauze koud. Dan maar het tempo wat opvoeren, zodat ik uiteindelijk de rit in een gemiddelde van 26km p/u heb afgelegd. Veel te snel uiteraard met zoveel bepakking (ik heb inmiddels ook de voordragers met AGU tassen gemonteerd, deze had ik gevuld met spulletjes uitgetest), zodat ik de rest van de dag regelmatig in slaap ben gevallen (sorry schoonmoeder!).

Ook heb ik afgelopen zaterdag de fiets weer wat veranderd. Ik heb nu brede en lange spatborden gemonteerd, zodat het water ook goed wordt afgevoerd. De voorbije weken heb ik nieuwe fietstassen voor de bagagedrager uitgeprobeerd; via de ANWB winkel heb ik waterdichte koerierstassen van HN&I (€20,- per stuk) gekocht, voor welke ik een plaatje van watervast verlijmde multiplex heb gezaagd, dat aan de bagagedrager gehangen kan worden. Werkt prima. Zo heb je een fietstas bij je die ook gebruikt kan worden voor wandeltochten. Inhoud: bruto 35 liter per stuk, maar bruikbaar is ca 20 liter. Supertassen in combinatie met de eveneens via de ANWB webwinkel gekochte drybags.

Verder heb ik wat geëxperimenteerd met sloten. De onbreekbare (?) ketting met discusslot laat ik gezien het gewicht (>1kg) thuis. In plaats daarvan zal ik een universeel kabelslot meenemen alsmede een fietsalarm (120db) en een 5 meter lange lichtgewicht kabel, welke ik naar de tent toe wil leiden. Gewicht samen 400 gram.

Tevens heb ik via GPSies een route (GPX formaat) gemaakt (een fluitje van een cent) en uitgetest hoe de Medion fietsnavigatie functioneert als je zelf een route invoert, in plaats van het apparaat een route te laten plannen. Het werkte goed! Inmiddels heb ik de hele route compleet. Alweer iets om van het lijstje af te strepen…

Ook de twee in de Medion geplaatste duracell oplaadbare batterijen (2450 mah) houden het gemakkelijk de hele rit vol. 1 reserve setje is dus genoeg. Scheelt weer gewicht.

De fiets moet ik nu nog voorzien van een voorderailleur (XTR MD960, gekocht via marktplaats) zodat ik de triple kan gebruiken. In Nederland mis je die niet, maar richting bergen zal dat wel anders worden. Verder wil ik nog een ander stuur monteren. Het inklapbare stuur heeft toch de nodige nadelen. Is af en toe instabiel en maakt de zithouding wel heel erg lang.

Het allerbelangrijkste is evenwel dat ik merk dat ik de afstand goed aankan. Ik herstel redelijk snel, heb daags na de rit geen spierpijn of andere kwaaltjes en ook het zitvlak houdt zich prima, maar dat zal uiteraard ook aan de van Rob gekregen comfortabele fietsbroek van Stamicarbon liggen! Hopelijk blijft dat ook zo als ik meerdere dagen achter elkaar van deze ritten ga maken.