Rioja

Dag 21 Torres del Rio – Belorado 114 km

Vannacht redelijk geslapen, maar het blijft wennen aan de vroege wandelaars die al om 5 uur beginnen te rammelen met de uitrusting. Uiteindelijk ben ik om even over 6 opgestaan en om 7.15 op de fiets gestapt, maar niet eerder dan nadat ik een grote koffie, vers geperst sinaasappelsap en een omelet met stokbrood had verorberd.

Wat leuk was, was dat ik onderweg een aantal wandelaars tegenkwam waar ik gisterenavond mee gegeten heb. Ik heb kort nog even met het Amerikaanse meisje Savannah gesproken die me bedankte voor de vertaling van gisteren en benadrukte dat ze het een hele waardevolle avond had gevonden.

image

Vandaag scheen de zon in tegenstelling tot gisteren (40 graden) niet. Gelukkig overigens want ik koos er voor om niet de officiële route te nemen, die over de grote doorgaande weg N120 voert, maar door de Rioja streek te fietsen. Even lang, maar veel mooier. Nooit geweten dat Spanje zo mooi was. Het landschap was afwisselend goud van kleur (korenvelden met heel veel donkerrode klaprozen) afgewisseld met het groen van de bossen. De route die ik na de eerste 20km volgde liep via de Rioja streek, met oude wijnstokken en heel veel bergen. Bergop, bergaf, maar lekker rustig en ondanks de hoogtemeters goed te doen.

Ik had gepland zo’n 100km te fietsen, maar het werden er uiteindelijk 114. Dit om in Belorade te komen, een iets groter dorp met alle voorzieningen en diverse refuges met avondeten en ontbijt. Ik heb namelijk geen zin meer om ergens terecht te komen waar je nog met veel geluk in de lokale minimarkt een magnetron maaltijd te pakken kunt krijgen die nergens naar smaakt, als je voor 10,- een driegangenmenu (vandaag: voorgerecht; paella, hoofdgerecht; vis met frietjes en als nagerecht een soort van zelfgemaakte vanillevla, met rode wijn om alles weg te spoelen uiteraard) kunt eten. De bediening was erg vriendelijk en de sfeer ook. Ik had vanmiddag een biertje gedronken met Johan, een 60 jarige Oostenrijker die een paar weken geleden twee oudere dames uit Heilbronn is tegengekomen met wie hij sindsdien optrekt. Zij zaten gedrieën een tafel naast ons. Ik zat aan tafel met Thomas, een fietser afkomstig uit Borgloon (Belgisch Limburg), die grotendeels dezelfde route als mij heeft gevolgd, alleen een paar dagen later. Het is de eerste fietser die min of meer dezelfde dagelijkse afstand als ik fiets. We kwamen tot de ontdekking dat we in heel veel dezelfde refuges overnacht hebben en wisselden ervaringen uit. Verder kwam er nog Franssprekende man uit Ticino naast ons zitten en zat er een Braziliaanse man aan tafel, die evenwel nauwelijks een woord heeft gesproken. Het zal de taalbarriere wel zijn…

Ik heb voor het eten even gekeken naar de routeplanning voor de komende dagen en ben me rot geschrokken: Santiago is circa 500km ver en de route is, op een dag na, goed te doen. Als ik me kwaad maak kan ik er in 4 dagen zijn, maar 5 dagen is zeker realistisch. Dat zou willen zeggen dat ik al de 15de of 16de in Santiago ben. Veel te vroeg, want er is daar, behalve de camino, weinig te doen. Even temporiseren dus en misschien morgen een rustdag nemen. Kan ik ook nog een beetje werken. Hopelijk kan ik dan in de refuge blijven. Normaal mag dat niet…..

Verder was vandaag een normale dag met weinig echte camino dingetjes. Mooie natuur en bijzonder grote bodega’s op de weg (het gaat goed met de wijn productie in Spanje) . Een prima fietsdag. Te goed eigenlijk kijkend naar het aantal kilometers…

4 gedachtes over “Rioja

  1. Wendy Wessels

    Hoi Hennie, leuk te lezen dat Spanje zo’n mooi land is. Wij weten dat al jaren al zien wij meer zon, zee en strand maar die Rioja smaakt hetzelfde. Je zit ruim op schema dus geniet het laatste ‘stukje’ met volle teugen! Groetjes Wendy

    Like

Reacties zijn gesloten.