Afkicken

Na afgelopen zaterdag en zondag in Santiago te zijn gebleven, zijn we maandagochtend met een huurauto richting Porto gereden. Slechts 225 km vanaf Santiago. Onderweg besluiten we niet direct naar Porto te gaan, maar het eerste stadje vanaf de snelweg aan te doen. Dat wordt uiteindelijk Vila do Conde, waar ter ere van een katholieke heilige bovendien de hele week feesten zijn. Bontgekleurde slingers hangen aan de oude huizen en de balkons. Op de pleinen staan een soort van kerststallen (compleet met schaapjes) met de heilige voor wie dit allermaal wordt georganiseerd. Het doet een beetje kitsch aan, maar dat hoort er hier bij.

Via het lokale touristenbureau krijgen we de adressen van een aantal hostels. Bij het eerste kunnen we al terecht. Voor 40,- een tweepersoonskamer met ontbijt is geen geld.

Na wat informatie ingewonnen te hebben, besluiten we naar het strand te lopen. Een grote baai met rotsen en een azuurblauwe zee, waar je in kleine rustige strandtentjes kunt genieten van de zee en de mooie omgeving. Voor het geld hoef je de koffie of welke andere consumptie dan ook niet te laten staan. We betalen 0,90 voor een kopje koffie op een superlocatie en krijgen nog hele vriendelijke bediening op de koop toe.

image

Zo brengen we de hele maandag al slenterend door om rond een uur of 7 naar een restaurant te gaan, waar we een tapasschotel eten die we beiden niet snel zullen vergeten. Super lekker. Alles huisgemaakt, varierend van gefrituurde visbolletjes tot smakelijke brochetta’s en vleeshapjes. Meer dan genoeg voor twee uitgehongerde toeristen. Ook de sangria smaakt prima 🙂

De volgende dag lopen we s’ochtends weer richting het strand. Daar zien we een aandoenlijk tafereel: de kinderen van de lokale lagere school gaan allemaal naar het strand. De verschillende klassen hebben allemaal gekleurde hoedjes op. De oudere kinderen hebben eenzelfde kleur t-shirts aan. Zo kunnen de juffen snel zien of een van de kinderen uit hun klas bij een andere groep zit of niet. Na een uurtje spelen aan zee, gaan ze allemaal op hun handdoekjes zitten en eten een stuk fruit en een broodje. Het gaat er zeer gedisciplineerd aan toeimage

Vanaf Vila do Conde gaan we naar Porto. Inmiddels is het erg warm geworden. We vinden ook nu een prima hostel voor 48,- met ontbijt. Midden in het centrum van Porto, op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Porto is een stad met een historisch centrum, gelegen aan de monding van de rivier de Douro. Langs de kades is het gezellig druk en op het water varen toeristenboten een soort van 6 bruggen cruise (what’s in a name). De boten lijken op opgeblazen gondels, maar zijn gemotoriseerd en maken een hoop herrie.

Na het rustige van Vila Conde is het wel effe wennen aan de drukte en de herrie van zo’n grote stad. S’nachts houden de meeuwen ons uit de slaap. Na dag 1 alle bezienswaardigeheden te hebben bezocht, besluiten we de tweede dag de stad per fiets te gaan bezichtigen. We fietsen eerst langs het strand richting de haven en proeven nu het echte Porto. Gezellige straatjes met visrestaurantjes, de vismarkt, waar de vrouwen proberen buiten de poort wat bij te verdienen door verse vis te verkopen en niet te vergeten een oneindig lijkend strand met mooie plekken om te zitten. Na hde strandroute te hebben gefietst besluiten we de portbuurt te gaan bezoeken. Hier liggen alle grote porthuizen dicht op elkaar en het krioelt er dan ook weer van de toeristen. Snel weer vanaf de Eiffel brug (ja, van de hand van de architekt van de Eifeltoren), gaan we weer de authentieke straatjes in, waar we vervolgens bij een onooglijk cafeetje blijven hangen om ons te vergapen aan de lokale bewoners die hier allemaal hun biertje en wijntje komen nuttigen. We nemen twee glazen witte port (van de categorie lekker en veel) en drinken vervolgens de beste sasngria van Porto (altrhans volgens de eigenaar) die ons ook nog een liqeurtje komt laten proeven. Helaas moeten we weer veel te vlug richting Santiago vertrekken, waar we nu in de luchthaven op ons vliegtuig wachten.

Straks weer in het eigen bed slapen. Geen meeuwen, geen toeristen en geen Camino meer. Ben benieuwd hoe het normale leven me gaat bevallen……

3 gedachtes over “Afkicken

Reacties zijn gesloten.