Paris

Dag 7 Louvres-Parijs 47km

Vandaag al weer de laatste dag van onze trip. Ik zag dat mijn blog van gisteren niet geplaatst is, vandaar dat ik het zojuist nog een keer heb geprobeerd. Achterhaalde informatie dus, maar toch wel leuk om nog te lezen denk ik….

De route was gisteren een beetje teleurstellend. Weinig hoogtepunten, behoudens het kasteel van Pierrefonds.

Het kasteel vanuit het park

Hier had ik een lekke band, maar door de speciale vloeistof die in de binnenband zit, vulde deze het gaatje zich tijdens het oppompen op en kon ik even later weer met volle belasting verder fietsen.

Verder ging het steeds meer en steiler omhoog en omlaag. Niek heeft zich vandaag prima hersteld en op gegeven moment vond hij het nodig mij bergop in te halen….

Verder fietsten we door steeds groter wordende plaatsen. Door een gebied ook waar veel allochtone mensen wonen. Opletten voor het verkeer op de doorgaande wegen en voor spelende kinderen in de woonwijken. Daar werden we ook aangenaam verrast door twee voetballende jongens van een jaar of 10 die ons ‘Bonjour et bon courage’ wensten. Leuk en hartverwarmend.

We hebben de nacht doorgebracht in een voorstad van Parijs, Louvres, waar we te gast waren bij Andrew. Nu was het een koude dag met temperaturen rond de 12 graden, dus toen we rond een uur of 5 aankwamen bij ons adresje voor de laatste nacht, was het wel een teleurstelling dat Andrew, een Engelsman die geboren is in Kameroen,  meldde dat zijn auto kapot was en dat hij vast stond in het Parijse verkeer. Het ging nog zeker 1 uur duren. Desgevraagd gaf hij aan dat op de grote doorgaande weg wel een Tabac was, waar je waarschijnlijk ook een kop koffie kon krijgen. Ook moest er ergens een fish and chips zaakje zitten, maar beide hebben we niet gevonden.

Om toch een beetje warm te blijven zijn we ieder afwisselend om het kwartier de lokale supermarkt binnengegaan en hebben allerlei etenswaren voor de volgende dag gekocht; Niek kwam naar buiten met ham en vervolgens ging ik binnen pinda’s kopen, waarna Niek weer Pringels ging halen en zo voorts. Op die manier hebben we een uur overbrugd en gingen we weer na het huis van Andrew. Aangekomen moest eerst nog de kamer in orde gemaakt worden. Hij had dit voor onze aankomst allemaal willen doen, maar dat was dus niet meer gelukt door de autopech.

Als troost kregen we vervolgens een warme maaltijd aangeboden. Zelfgemaakte groenteschotel met Afrikaanse kruiden, pasta en spicy hamburgers. Toe weer een grote kop koffie. Het smaakte uitstekend en na nog een uurtje of wat nagekletst te hebben met onze gastheer (dit keer ging het over de wereldpolitiek, Trump en Korea, ik bespaar jullie de details),  gingen we om 10 uur slapen. Het bed was wat aan de kleine kant voor twee grote jongens, dus werd de aangrenzende werkkamer omgetoverd tot een extra slaapkamer (gewoon een matras op de grond, onze eigen slaapzak er op en snurken maar). Een prima gastheer dus. S’ochtends om 7.30 opgestaan en om 8.30 zaten we al weer op de fiets voor onze laatste kilometers.

Het eerste stuk fietsen was niet echt geweldig; de route liep veelal via zogenaamde D wegen. Niet al te druk, maar toch relatief veel verkeer. Nagenoeg geen fietspaden. Opletten geblazen dus, hoewel de Fransen echt goed rekening houden met de fietsers. Ze nemen doorgaans veel ruimte als ze je inhalen en blijven, als het te gevaarlijk wordt, zelfs een heel stuk achter je rijden. Op de bus na in het dorpje Thieux. De jonge buschauffeur met indrukwekkende sportschoolarmen sneed me bij een inhaalmanoeuvre zodanig, dat ik vol in de remmen moest om niet tussen de hoge stoeprand en de bus geklemd te worden. Toen de bus een paar honderd meter verder stopte, heb ik hem door het openstaande zijraam verbaal bedankt voor zijn roekeloos gedrag. Niet dat het veel indruk maakte, hij keek gewoon de andere kant op. Misschien werd dat ook wel veroorzaakt door mijn inmiddels woeste baard (eigen beleving) en welriekende t-shirt. Ik vermoed dat dit laatste toch nog wel de meeste indruk heeft gemaakt 🙂

Volgens de navigatie ligt Louvres nog maar 23 km vanaf het hart van Parijs, maar wij moesten nog 55 kilometer fietsen om de ‘echte’ route af te leggen. Dus ging het weer een stuk terug tot aan het punt waar we de dag voordien de route verlaten hadden. Na een kilometer of 25 bereikten we het fietspad dat langs het kanaal de L’Ourcq ligt. Circa 20 kilometer langs het kanaal tot aan de stadsgrens van Parijs. Mooi aangelegd door bossen en parken. Heerlijk rustig. Af en toe een wandelaar, maar verder met de wind in de rug zoeven naar Parijs. Dat was een mooi stukje ter afsluiting…

20090823152558-img_04681

In Parijs aangekomen hadden we weliswaar geen fanfare en slingers verwacht, maar toch wel minimaal een bord dat de stadsgrens aankondigde om als tastbaar bewijs naar het thuisfront te kunnen sturen.

Aangezien we hadden afgesproken dat Maud en Mauro ons zouden ophalen in de buurt van het Gare du Nord, hebben we dus ook geen foto’s van de Eiffeltoren of dergelijke. Wel stond er bij een treinterminal een grote zwarte container die zijn afkomst niet verloochende. Daar hebben we maar een foto van gemaakt.

Foto PArijs

Wat later op de dag haalden Maud en Mauro ons op en samen reden we in een uur of 4 terug naar Nederland, weer een mooie fietstocht en een bijzondere belevenis (voor zowel vader als zoon) rijker. Daar zijn we het beiden over eens. Niek heeft zijn eigen grenzen stevig verlegd. Van kampioen 100 meter bankzitten tot een 90km+ per dag fietser over steeds hoger wordende heuveltjes. Chapeau miene zoon. Ik ben trots op je!!!

4 gedachtes over “Paris

 1. Ben

  Gefeliciteerd jullie allebei.
  Jammer dat de fietstocht voorbij is. 🙂
  Gaan we de verhalen toch weer missen, maar gelukkig ben je van plan nog meer lange fietstochten te maken.
  En daar verheugen we ons dan weer op.
  Geniet nu echter weer van het gezellig samen zijn en nogmaals bedankt voor de mooie verhalen afgelopen dagen.
  Groetjes, Tonny en Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.