De avonturen van Quick en Flupke

Dag 3 Rocroi- Chateau-Porcien 71 km

Vroeger (misschien nu ook nog trouwens) was er een strip met de avonturen van Quick en Flupke. Twee Belgische vrienden die doldwaze avonturen beleefden waarvan er een (ik dacht Flupke) niet al te snugger was.

Vandaag voelde ik me ook Flupke. Ik ben vanochtend om 8.30 uur vol goede moed en droog vertrokken vanuit de mooie gite in Rocroi (na met wandelaar Geert ontbeten te hebben) en wilde vandaag eigenlijk naar Bazancourt fietsen, twintig kilometer verder dan waar ik nu ben.

De benen waren prima en mijn derriere die de afgelopen dagen toch wel protesteerde, was ook in orde toen ik op de fiets stapte. Gaas gaeve (gas geven) dus.

Nou is dat in dit heuvelachtige landschap (ca 1000 hoogtemeters vandaag) relatief, maar toch, de eerste kilometers vlogen zeer voorspoedig onder de wielen vandaan. Na ongeveer 20 km moest ik voor het eerst op een weg die niet verhard was. Ondanks enkele wegomleidingen (gewoon negeren) en wat gehannes met hekwerken (stonden in de weg) kon ik een paar keer redelijk met de fiets uit de voeten komen op de route die de navigatie voor me had uitgezocht. Nu is het zo dat ik de afgelopen maanden nogal in de weer ben geweest met de route en verschillende keren diverse trajecten heb vastgelegd en veranderd. Meestal verwijderde ik die dan ook weer van de Medion, maar ergens in dat proces heb ik toch een foutje gemaakt.

In ieder geval kwam ik op de alternatieve route voor de wandelaars terecht die door velden en bossen voerde. Bergop en bergaf. Zwaar, modderig en glibberig en met normale straatbanden op de fiets nauwelijks te doen. Langzaam werden de bospaden ook nog smaller en glibberiger en op gegeven moment moest ik het stalen ros verlaten en deze voortduwen. Door diepe geulen met snel stromend water lag de fiets op gegeven moment ca 30 cm in het water. Ik zelf uiteraard ook, want ik liep er naast. Glijdend en zwetend heb ik in totaliteit zo een kilometer of 5 afgelegd. Een alternatief was er niet cq ik kon het niet vinden. Vervolgens heb ik, geheel tegen het advies van de mevrouw van de navigatie, ook nog een afkorting genomen die zo waar nog blubberiger was.
Toen ik eindelijk weer verharde weg zag was ik van onder tot boven smerig. De fiets zag er niet meer uit en kraakte en schuurde van de modder en het zand toen ik er weer op stapte. Maar goed, je bent dankbaar dat je weer normaal vooruit komt. Vervolgens begon het ook nog te regenen. Aah, dat komt goed uit dacht ik, zal de fiets (en ikzelf) wel weer schoonspoelen, maar helaas , het goedje plakte en bleef plakken. Net toen ik me afvroeg hoe ik dat allemaal weer op orde kon krijgen reed ik door een dorpje en jawel: daar stond een oudere Francaise met de hoge drukspuit haar auto schoon te spuiten. Ze schrok een beetje van mijn voorkomen, maar met een vette glimlach en een beetje Frans was ze overtuigd en heeft ze de fiets schoongespoten. Geweldig toch? Vervolgens genietend van zoveel mazzel lachend in de regen weer op de fiets gestapt en verder gestoempt (scrabble woord).
Zelf ben ik bij de eerste de beste beek in het water gaan staan en heb de ergste modder van de benen en de schoenen afgespoeld. Voor mijn gevoel kon ik zo weer naar een bruiloft, maar dat bleek bij aankomst in de gite toch wel anders. Ben nog 2 uur bezig geweest met mezelf en de uitrusting te kuisen….

Door al die bergen, al of niet in de modder, had ik na 70 km weinig puf meer en heb ik in het eerste het beste dorp naar een onderkomen gezocht. Het bleek Chateau-Porcien te zijn, waar ik oorspronkelijk ook had willen overnachten. Door de extra kilometers op dag 1 had ik vandaag verder willen komen, maar het is prima zo. Ik zit in mijn eentje in een gratis gite (3 bedden, 1 douche en toilet, wat wil een pelgrim nog meer) met verwarming en stopcontacten (de verzameling electronica kan weer opgeladen worden). Tevreden, moe en voldaan.

Straks ga ik 100 meter verder in het dorp in het cafe een pelgrimsmaal nuttigen. Ben benieuwd hoe dat smaakt. Misschien kan ik met de wifi ook nog wat foto’s uploaden. Over eten gesproken trouwens: ik heb afscheid genomen van de Afrikaanse bruine bonen van dag 2 :). Ik schreef al dat mijn maag al snel na het nuttigen van deze stevige jongens in opstand kwam. Dat proces heeft zich tot een uur of 4 afgelopen nacht voortgezet. Waarschijnlijk waren ze toen pas uitgeweld….

A bientot!!

10 gedachtes over “De avonturen van Quick en Flupke

 1. Math Meeks

  Hallo Flupke, wat een geweldige dag heb je achter de rug. Samen met Lilian heb ik met plezier je reisverslag gelezen. Het gebeurt je niet iedere dag dat je door een Francaise wordt schoongespoten. Jack, een vriend uit een ander kookclubje, is vandaag vanuit Echt naar Santiago vertrokken. Ook hoop dat je niet door hem wordt ingehaald, hij gaat te voet. Succes!!

  Groetjes Math en Lilian.

  Like

 2. Frank

  Hoi Hennie,
  Modder, 30 cm water, afspuiten en mij maar wijs maken dat je niets met mountain biken hebt😉
  Succes en beter weer toegewenst!

  Like

 3. Jacqueline

  Hoi Henny, dat was ploeteren vandaag zeg ! Laat dat pelgrimsmaal maar lekker smaken. Ps Leuk om jouw verhalen iedere dag te lezen! Succes verder. Groetens Jean en Jacqueline

  Like

 4. Joop & Hetty

  Hoi Hennie.
  Ik heb je 3de dag gelezen, wat een pech dag. Ik hoop dat het de eerste maar ook de laatste is geweest voor jouw.
  Je bent een kanjer en ben er trots op dat mijn broer bent.
  Joop en Hetty

  Like

 5. Jenny Timmer

  Je schoonmoeder heeft wel medelijden met je, maar je bent jong en je wilt wat 😄.
  Ze heeft smakelijk zitten lachen om je avonturen. Ze zegt dat je voorzichtig moet zijn.

  Groeten van je schoonmoeder uit Wijchen ( en natuurlijk van je schoonzus)

  Like

Reacties zijn gesloten.