Les Nuits d’Amour

Dag 10

Charanton du Cher- Cluis 102km

Na een goede nachtrust (ik ging om 9 uur slapen en werd om 6.30 wakker), het weer inpakken van alle spullen, douchen etc (kost alles bij elkaar gemakkelijk 1 1/2 uur) kon ik aanschuiven bij het ontbijt van Madame Mativon. Gisterenavond had ze al lekker gekookt, al ontbrak vlees in het menu. Vooraf kreeg ik een wortelen/prei soepje met room en peterselie. Smaakte voortreffelijk, nog iets om thuis een keer uit te proberen… Als hoofdgerecht was er een kleine pizza, haricots vert en een soort van pasta met aubergines en nog van alles dat ik niet kon thuisbrengen. Lekker.. Toe was er ijs met de Franse variant van lange vingers. We zaten te eten in de keuken die wel gezellig maar niet al te schoon was. Wat maakt het uit… Het gezelschap was goed en we hebben tot een uur of half 9 zitten natafelen. Ze vertelde dat het huis in 1830 door de betovergrootvader van haar gestorven man was gebouwd. In 1850 had hij een behoorlijke lap grond aan de regering verkocht en de boerderij toen laten ombouwen tot een herenhuis. Schitterend…

Helaas kan haar dochter het huis niet overnemen. In de omgeving is geen werk te vinden. Zij moest daarom 300km verder (naar Lyon) om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

Ik mocht in de kamer kijken waar de oranjerie was aangebouwd. Geweldig. Stel je voor een soort van tuinkamer van een meter of 5 hoog, met onder de vensters tot op ca 1 meter hoogte een hardstenen plantenbak van ongeveer een meter breed in de ronding van de volledige uitbouw, met daarin allemaal exotische planten. De oranjerie was onderdeel van de achterkamer: je liep als het ware van de woonkamer de oase in…..

Enfin, vanochtend was het ontbijt om 8 uur klaar. Typisch frans met een croissant en drie stukjes stokbrood met diverse soorten zelfgemaakte jam. Ik had om thee gevraagd en die kreeg ik dan ook. De thee was bijzonder lekker en ik vroeg wat voor een soort thee dit was. Ze vertelde dat ze de thee al jaren kocht bij een winkeltje ergens in de buurt. De thee heette ‘bon matin’ . Ze had ook een thee die speciaal voor de avonden bestemd was, ‘les nuits d’amour’ geheten. Ik heb maar niet om een kopje gevaagd….

Om 8.30 zat ik weer op de fiets. Het regende en regende en regende de hele dag. Alleen rond een uur of 1 was het even droog en toen heb ik nog snel iets gegeten. Verder was er weer veel wind in combinatie met een heuvelachtig parcours. Pittig, maar wederom erg mooi. Ik volg nu de route die ‘oude wegen” heet. Deze komt langs 12 de eeuwse kastelen en nog oudere kerken. Fantastisch om te zien. Na ca 75 km kwam ik Alain uit Lyon tegen die de route ook fietst. De eerste pelgrim die ik tegenkom op de fiets. Hij gaat tot de Spaanse grens (St. Jean Pied de Port). Helaas hebben we verschillende tempo’s en fietst hij maximaal 60km per dag. Wel zijn we vandaag de laatste 25 km samen gefietst naar de herberg in Cluis. Ook weer zo’n goed verzorgde gelegenheid waar 6 mensen kunnen slapen. Vannacht zijn we met z’n vieren. Kosten €8,- per nacht. Zojuist hebben we samen gekookt en opgeruimd. Ik ben eerlijk gezegd (om 9 uur) langzaamaan wel weer aan mijn slaap toe. Morgen naar Benevent L’Abbeye. Zo’n 81 km. Vanaf nu moet ik de slaapgelegenheden gaan plannen, aangezien er volgens mijn medepelgrims minder mogelijkheden op de route zijn.

Aangezien het nog minimaal tot zaterdag blijft regenen ( ): ) wil ik zoveel mogelijk in de gites of refuges slapen…..

A demain!!!

2 gedachtes over “Les Nuits d’Amour

 1. Het gaat goed met mijn reis ik zit nu in Homecourt -Escape. Door de regen een rustdag alles wassen en drogen.
  Al drie keer verregend alles nat . Ik kan mijn blog niet bij werken heb geen Wifi.
  Groetjes Henk Bruns

  Like

  1. Hallo Henk
   Fijn dat je weer op weg bent. Ik zit inmiddels in de buurt van Limoges, heb nu 1.100 km er op zitten…

   Hier is het weer ook allerbelabbertst. Gister4en was een afgrijselijke dag. Vandaag ws het beter en vanaf morgen zou het droog moeten zijn.
   Buon camino!!!!

   Like

Reacties zijn gesloten.