Halverwege

image

 

 

Dag 13 Saint Germain Les Belles – Sorges 93 km

Gisterenavond hebben we gedrieën lekker gegeten op de camping (vooraf een geitenkaasje in een liefdesnestje – ik kan het ook niet helpen-, als hoofdgerecht een tournedos au poivre met lekkere frietjes en als nagerecht een ijs met noten en slagroom. Niet slecht voor een pelgrim 🙂

Ondanks de regen en de kou hebben we ook nog even in de bungalowtent gezeten en de routes voor vandaag uitgezocht. Ik kwam er achter dat ik de laatste 30 kilometer van de route die ik heb voorbereid ben afgeweken. Ine en Toon volgen de route die men ‘ over oude wegen’ noemt en ik volg de zogenaamde via Lemovincensis. Daar heb ik ook de reisgidsen van. De meeste Nederlanders nemen overigens de route over oude wegen. We kwamen dus al snel tot de conclusie dat onze wegen weer moesten scheiden. Jammer maar helaas. Overigens hebben Ine en Toon ook een ander schema: zij komen in St. Jean Pied de Port (=Franse grens) aan als ik in Santiago de Compostela hoop aan te komen. Een verschil van 800km…..We hadden dus toch niet lang samen op kunnen fietsen.

Na een goede nachtrust op prima bedden, namen we vanochtend om 7.30 afscheid en ging iedereen weer zijns weegs. Lekker vroeg weer op weg, want ik wil vandaag weer een flink stuk opschieten. En moet weer op de route zien te komen. Met de gps is dat allemaal prima te plannen, maar ik fiets dwars door gebergte met weer de nodige hoogtemeters. Bergop en bergaf. Om een uur of 10 begint het weer te regenen en na de zoveelste helling slaat bij mij even na 10 uur de vermoeidheid toe. Ik moet van de fiets af en neem wat snelle energie tot me. Gedurende een uur of wat moet ik me echt vermannen. Als ik dan na een kilometer of 40 ook nog door een bos bergop wordt gestuurd (categorie modder, water, steil) wordt het even teveel. Na enkele minuten in de regen gerust te hebben en warme thee gedronken te hebben, loop ik een kilometer of 3 met de fiets aan de hand door het bos. Bovengekomen klim ik weer op de fiets en laat me naar beneden rollen.

Pffff. Zo kwaad heb ik het nog niet gehad en dat al zo vroeg op de dag. Na 60 km bergop en bergaf (ik kan geen heuvels meer zien, ze komen me m’n neus en m’n oren uit) kom ik in een stadje waar een grote supermarkt is. Ik overval zo ongeveer de chocolade afdeling en eet twee stukken achter elkaar op. Buiten gekomen regent het nog steeds en hoewel het koud is (13 graden) voel ik me beter en ga weer op weg. Vanaf hier moet ik nog ongeveer 40km fietsen volgens het routeboekje en de weg blijkt eindelijk een keer vlak te zijn. Heerlijk. Lekker tempo maken en niet de hele tijd op- en afschakelen, remmen in de bochten en opletten vanwege het gladde weer en de vele modder op de weg. Gewoon stoempen en niet nadenken. Dat ligt me toch het beste 🙂 Categorie Neanderthaler….

Onderweg kom ik nog een jong reetje tegen dat langs de kant van de weg staat te grazen. Het diertje kiest er voor om via een weiland redelijk rustig naar een verder gelegen bossage te springen. Zo kan ik het nog een tijdje volgen. Het blijft mooi om te zien. Ook zie ik weer diverse roofvogels en vlaamse gaaien. Daar stikt het hier van.

Inmiddels heb ik ook een plekje gereserveerd in het pelgrimshuis in Sorges, waar ik vervolgens na nog even iets gegeten en gedronken te hebben toch nog vroeg in de middag aankom. Eind goed al goed…..

image

Onderweg ben ik in het dorpje Thiviers een bord tegengekomen waarop staat dat Santiago nog 1.268 km is. Ik reken even snel uit dat ik, als ik in Sorges ben aangekomen, zo ongeveer op de helft van de trip ben…. Wow.

Er wordt me door de beheerder van de refuge in Sorges plechtig beloofd dat het weer vanaf morgen beter is. In het weekend gaat het zelfs warm worden. Overigens eet ik vanavond in de refuge. Met de beheerders en nog drie Franse lopers. Voor 8,- een drie gangen menu. Waarschijnlijk ook nog wijn er bij. We zitten tenslotte in Frankrijk. Ook mag ik hier voor een klein bedrag de was doen en deze vervolgens in de droger gooien. Alles wat ik bij me heb, behalve de kleren die ik aan heb uiteraard, heb ik in de wasmachine gedaan. Na de regen van de afgelopen dagen ruikt alles weer naar natte dweilen. Maar dadelijk niet meer!!!

Morgen weer fris en fruitig aan de start.

A demain.

8 gedachtes over “Halverwege

 1. Math

  Beste Hennie, allereerst nog gefeliciteerd met de 25 jarig huwelijksfeest. Petra komt zondag eten en ik zal proberen haar een beetje culinair te verwennen. Ik hoop dat het weer snel beter wordt. Trap ze. Gr. Math.

  Like

 2. Betty et Pascal Barthélémy

  Bonsoir Henry,
  Voici les granules homéopathiques (médicaments) contre les crampes dont nous t’avons parlé le soir au refuge de Sorges :
  Ruta Graveolens 7 ch
  Rhus Toxicodendron 7 ch
  Arnica Montana 7 ch
  Prendre tous les matins 3 granules de chaque, à faire fondre sous la langue.
  J’espère que ton périple en vélo se poursuit bien. Nous sommes de retour chez nous, en Champagne. Bonne soirée
  Betty et Pascal

  Like

  1. Merci Beaucoup Betty et Pascal. Oui, ca va tres bien. Je suis maintenant en Belorado, quelques 40 km de Burgos. Encore 5 ou 6 jours jusq’au Santiago!!!

   Like

Reacties zijn gesloten.