Kraanvogels

Dag 16 Mont de Marsan – Sauveterre 78 km

Ik wilde vandaag een korte etappe fietsen en morgen naar St Jean Pied de Port gaan. Ooko een korte etappe van 42 km. Ik heb echter besloten morgen in Sauveterre te blijven. Een rustdag dus. Merk dat de benen wat moe beginnen te worden en dat m’n achterwerk iets meer rust nodig heeft dan een avond en nacht. Dat blijft een vervelend thema, zoals overigens veel wandelaars last hebben van steeds terugkerende blaren. Onprettig, maar ook niet meer dan dat.

De rit van vandaag was weliswaar kort maar toch stevig. Er waren weer heuvels met maximaal 150 hoogtemeters, die overigens door de snel oplopende temperatuur (rond de middag 30 graden in de schaduw) toch wat zwaarder waren dan de heuvels begin van de week. De inspanning werd deze keer echter steevast beloond met een prachtig panorama boven aan de berg. Ook zag ik op gegeven moment dat ik parallel fietste aan de Pyreneen!

 

Verder zag ik witte kraanvogels in een weiland staan, tenminste ik denk dat het kraanvogels waren. Heb even een fotootje gemaakt. Misschien dat de experts hierin iets herkennen. De foto is wel van veraf genomen.

Sauveterre is een schitterend oud stadje. De camping ligt op loopafstand, heeft weinig voorzieningen, maar het is er erg rustig. Daar heb ik nu wel behoefte aan na vannacht met een man of 6 dicht op elkaar geslapen te hebben. Er is er altijd wel eentje die snurkt (ik zelf bijvoorbeeld) of naar de wc moet of, zoals vannacht, laat thuis komt van een stierengevecht. Vanochtend hebben we een video gezien van het stierengevecht. Heel spectaculair om te zien. Uiteraard mogen de dieren in Frankrijk niet meer gedood worden. De stierenvechter vecht dan ook niet traditioneel, maar springt met een koprol over de stier heen als deze doldriest op hem afgerend komt. Een soort van acrobaat dus. De arena was met 7.000 mensen afgeladen vol en voor zover ik het aan de hand van de video kon beoordelen was iedereen even enthousiast als met het traditionele vechten. Diervriendelijke oplossing….

Ik heb door de korte rit vandaag lekker veel tijd om dingen te doen. De was bijvorbeeld hangt nu over de fiets te drogen. Verder ga ik straks mijn uitrusting eens goed onder de loupe nemen. Iedereen die ik tegenkom zegt dat er in Spanje voldoende refuges van goede kwaliteit zijn, zolang je de grote steden maar mijdt. Ik heb dan ook besloten om de tent naar huis te sturen. Ook het gasstelletje en de pannetjes, waar ik maar sporadisch gebruik van heb gemaakt de afgelopen weken, gaan naar huis, samen met de kaarten van Frankrijk en het boek van de via Lemovicensis, de weg die ik vanaf Vezelay hen afgelegd. De rest kijk ik nog eens kritisch door. Al met al moet ik toch in staat zijn nog een kilo of 5 af te spekken. Inclusief mijn eigen gewichtsverlies (ik kan eten wat ik wil, maar val alleen maar af) zal dat hopelijk een slok op een borrel schelen.

Eten kun je naar verluidt in Spanje onder de 10 euro overal prima. Slapen kost ook ongeveer zoiets. Volgens de experts is het vanaf St Jean wel gedaan met de rust. Met drommen en bussen tegelijk storten daar een veelvoud van nationaliteiten ( genoemd worden onder andere Koreanen, Australiers, Japanners, Amerikanen) zich op de laatste 800km. Vervolgens zullen de laatste 100 km zich ook nog drommen toeristen en andere dagjesmensen onder de ervaren caminogangers mengen. 100km is namelijk de minimum afstand die je moet afleggen om het diploma te krijgen…..

We zullen wel zien. Ongetwijfeld zal het weer een hoop verhalen opleveren. Morgen wil ik proberen nog wat verhalen van pelgrims van de afgelopen weken op het blog te zetten. Voor jullie geen rustdag dus 🙂