Luik-Bastenaken-Luik Dag 1 Sittard-Parijs

Luik (60 km). Dag 1 Sittard-Parijs

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het bij elkaar zoeken van de uitrusting.
Zo groei je als het ware weer langzaam naar het nieuwe avontuur toe. Spannend!!!

Heb ik aan alles gedacht? Hoe was het een jaar geleden ook al weer? Welke dingen moet ik anders doen?

Verder moest ik ook denken voor Niek. Hij heeft helemaal geen ervaring met dit soort zaken. Zijn fiets, een originele en zeer authentieke Giant Expedition uit 1989, heb ik de afgelopen dagen uitgebreid getest. Een keer zelfs een kilometer of 5 met Maud achterop. De fiets gaf geen krimp. De lagers lopen nog zeer soepel. Remmen en schakelen doet hij als een zonnetje en de banden houden, ook met iemand achterop, prima druk. Geen reden tot ongerustheid dus.

Gisterenavond met Niek nog de wielerkleding uitgezocht en zijn eigen spullen ingepakt. Het scheelt enorm veel ruimte en gewicht als je geen tent (en dus ook geen matje) meeneemt. Wel heb ik het kookgerei maar ingepakt. Altijd handig voor als je ergens in de rimboe zit en geen restaurant in de buurt is. Ook een kopje thee of bouillon smaakt onderweg geweldig…..

De tassen op mijn fiets zitten redelijk vol, maar op de fiets van Niek is nog plenty ruimte voor van alles en nog wat. De twee voortassen hebben we niet eens meegenomen.

Ook mijn eigen fiets is weer helemaal klaargemaakt voor de nieuwe tocht. Alle goede dingen die ik op weg naar Santiago heb gebruikt weer gemonteerd. Speciaal om bandenpech te voorkomen heb ik nieuwe anti lek binnenbanden gemonteerd. Zwaar, maar degelijk. De eigen uitrusting is nagenoeg vergelijkbaar met vorig jaar, alleen zal ik nu niet weer de fout maken de kleding tegen de kou te vergeten.

Na een goede nachtrust was het vanochtend dan eindelijk zover. Om 8.30 opgestaan, gedoucht en om 9.30 vertrokken. Vannacht had het nog aardig geregend, maar vanaf vertrek tot aankomst hebben we geen spat regen gehad. Wel koud met 8 graden, maar dat veranderende gelukkig snel. Sterker nog: de temperatuur liep in de loop van de dag op tot 16 graden in Luik, met af en toe een waterig zonnetje. Dat was een meevaller, want de vooruitzichten waren steevast negatief. Wind in de rug, dus we schoten vanochtend aardig op.

In Maastricht (na 24km) hebben we in de Bonne Femme nog een lekker kop koffie gedronken en daarna een kilometer of 40 langs de Maas tot in Luik gereden. Daar aangekomen was het een drukte van jewelste. Allemaal auto’s van Nederlanders, Belgen en Duitsers die kris kras stonden geparkeerd. Bovendien hele volksstammen fietsers op de weg. Wisten wij veel, vandaag is de tourversie van Luik-Bastenaken-Luik. Morgen is de wedstrijd voor de profs. Misschien kunnen we nog een rondje meedraaien.

Het laatste stuk van een kilometer of 5 vanaf de Maas naar de Airbnb waar we nu zitten was extreem steil. Niek kreeg kramp en moest van de fiets af. Lopend ging het naar boven, maar dat is gezien het stijgingspercentage geen schande. Hij ligt nu in bad bij te komen van de inspanningen van vandaag. Pijn aan z’n polsen en derrière bovendien. Dat laatste zal zo blijven tot in Parijs ben ik bang. De spieren passen zich snel aan. Ilona zit in Japan, dus er is niemand beschikbaar om z’n achterste in te smeren. Op de blaren zitten noemen ze dat geloof ik 🙂

 

IMG_0331

We logeren nu bij ‘ La maison de Tante Elise’ in Grivegnee (dicht bij Luik). Het is een soort van trouwlocatie annex logeeradres aan een drukke weg. Bushalte voor de deur en als we willen zitten we binnen de 10 minuten in Luik centrum. Gelukkig is er ook een brasserie op 100 meter afstand. Ik vermoed dat we daar vanavond wel terecht zullen komen. Gratis wifi, handdoeken en morgenvroeg om 8.30 uur een stevig ontbijt. De kamers zijn sfeervol ingericht en de ontvangst is allerhartelijkst. De fietsen mogen in de afgesloten garage. Top……

Morgen fietsen we (es god bleef, zeggen ze in Maastricht) 80 kilometer tot in Profondeville. Langs de Maas en het eerste stuk steil bergaf 🙂 Ik ben benieuwd wat we weer allemaal mee zullen maken. In ieder geval kunnen we pas om 18 uur in de Airbnb terecht. Misschien eten we wel voor aankomst. We zien het wel. Tot morgenavond!!!!

8 gedachtes over “Luik-Bastenaken-Luik Dag 1 Sittard-Parijs

 1. Erry

  Hallo Hennie en Niek, ga jullie weer lekker volgen vanaf de bank…veel plezier…mooie ervaring..wel wat anders dan het traditionele vader-zoon weekendje.
  Groet,
  Erry

  Like

 2. Kie

  Leuk om te lezen.
  Zou ik ook willen doen( met bagage).
  Maar wij fietsen gewoon dagtochten van 60-100 km. Ook prima

  Like

Reacties zijn gesloten.