Franse gewoontes

Dag 4 Sittard- Parijs Aublais-Marle (82km)

Ook vanochtend hebben we van een uitstekend ontbijt mogen genieten. Chocoladebroodjes, croissants, 2 stokbroden, gewoon brood, jonge kaas, camembert, rauwe ham, gekookte ham, worst, 2 soorten jam, honing en pasta……….pfff

IMG_1136

We hadden de jus en de koffie en de thee nodig om dat allemaal naar beneden te spoelen. Overigens was het maar goed dat het ontbijt zo uitgebreid was, want we hebben onderweg letterlijk 0 bakkers of supermarkten gezien. 82km door de bossen en langs velden en weiden, met maar af en toe een klein dorpje. Idyllisch was het zeker. Ik vraag me af waar de mensen hier hun boodschappen doen of waar de kinderen naar school gaan. Je ziet nagenoeg niets van voorzieningen.

Na een kilometer of 10 werden we ingehaald door een andere Nederlandse fietser (Taco uit Amersfoort) die ons vergezelde tot in Marle. Hij hoopt donderdag in Parijs aan te komen. Gezellig met z’n drieën fietsen. We hebben de bananen, wafels (gisteren ongeveer 1 kilo gekocht 🙂 ) en het brood dat Taco had, gedeeld. Verder hebben we diverse wetenswaardigheden over de techniek van fietsspullen gedeeld.

IMG_1137

Vandaag ook reden we Frankrijk binnen. Zo ongeveer op de helft van de door ons af te leggen afstand. Het weer was overigens in tegenstelling tot hetgeen was gemeld prima. Weliswaar fris (vanochtend een graad of 8), maar het is de hele dag droog gebleven. Tegen de middag werd het met een waterig zonnetje nog zelfs 15 graden.

In Jeantes hielden we bij een kerkje even halt, toen de burgemeester van het dorp spontaan stopte en ons vertelde dat zich in het kerkje muurschilderingen van Charles Eijck bevonden. De deur van de kerk werd voor ons geopend en we konden de in 1962 aangebrachte werken bewonderen. Nu ben ik opgegroeid met Charles Eijck. Niet alleen is hij een plaatsgenoot, maar wij woonden een jaartje of 10 naast zijn zus, die het hele huis met zijn werk vol had hangen. Toevallige en bijzondere ontmoetingen, zullen we maar zeggen.

IMG_1138

Niek had gelukkig een veeeeeeeeel betere dag dan gisteren. Hij heeft het hele stuk zonder problemen gefietst, ondanks de toch af en toe pittige heuveltjes waar we tegen op moesten.

We zijn nu in een Airbnb in Marle. Ontzettend aardige mensen. Wij zijn hun eerste gasten en kregen meteen een gratis ontbijt aangeboden. Bij aankomst kregen we een koud biertje. Lekker na zo’n dagje doortrappen.

Straks kunnen we ook met hen mee-eten voor een zacht prijsje. Ik vermoed dat het lekker gaat worden. Het ruikt hier in huis in ieder geval heel erg goed, maar het is nu pas 18.30 uur, dus we zullen nog wel even moeten wachten voordat de deksel van de pan gaat. ;( Daarentegen verwacht ik ook wel weer een glaasje wijn aan tafel 🙂
Franse gewoontes.

De kamer is top verzorgd. Het bed voelt uitnodigend, dus het zal wel een korte avond worden. Alles bij elkaar moeten we nog een 190km fietsen. In theorie is dat gezien de beperkte hoogteverschillen in 2 dagen te doen. Dan gooien we wel het programma van Maud en Mauro in de war. Zoals het er nu op lijkt zullen we in ieder geval vrijdag in Parijs aankomen. IJs en weder dienende……….

Een gedachte over “Franse gewoontes

  1. Ger

    Prachtig avontuur zoals ik het waarneem . Ook voor nick denk ik een prachtige ervaring . Zet em op heren nog even en dan een foto bij de Eifeltoren .

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.