Cerveuil

Dag 5 Sittard-Parijs Marle-Ressons le Long (88km)

Gisterenavond in Marle hebben we uitgebreid gegeten met de eigenaar van de Airbnb. Vooraf rauwe groenten en als hoofdgerecht aardappelpuree met gegratineerde haricot verts en vlees, dat we niet konden thuisbrengen. Chevreuil werd het genoemd.

Ik kende het woord niet, dus door de heer des huizes werd uitgelegd dat je mannetjes en vrouwtjes had en grote en kleine. Hij maakte een wijds gebaar langs het lichaam, waaruit ik concludeerde dat het een vliegend iets moest zijn. Maar de smaak deed denken aan wild, dus Niek en ik bleven doorvragen.

Op gegeven moment heeft een van de oppaskinderen die ook mee-aten zijn moeder gebeld en die kende het engelse woord: ‘ deer’. Aaaahh. Een ree dus. Of een vliegend hert, maar nee de wijd gespreide armen verbeeldden de hoorns van het diertje. We hebben er vervolgens smakelijk om gelachen. Het bleek dat het dier geschoten was door de vader van de oppaskinderen die een aantal bossen in eigendom heeft.

Na het ree kregen we nog een zelfgemaakt dessert en uiteraard franse kaas toe, Als afsluiting een kop koffie en toen konden we geen boe of bah meer zeggen. Dat kwam uiteraard ook de goede franse wijn die tijdens het eten werd geserveerd 🙂

Ontzettend lieve mensen, maar het is ontluisterend hoe het platteland van FRankrijk langzaam leegloopt. We hebben na het avondeten nog een korte wandeling door het mooie dorp gemaakt. De huizen zijn veelal oud en erg charmant, maar de helft of meer staat te koop en zeker een kwart staat leeg. Winkeltjes in de dorpen zijn er nauwelijks meer. Wel grote supermarkten aan de rand van de bebouwing, maar het karakter van de plaatsjes veranderd er door. Werk is er volgens mededeling alleen nog in de grote steden dus de kinderen trekken vaak weg. Aangezien de opleidingen goed zijn gaan velen nar het buitenland. Duitsland of Canada (vanwege de taal). Zo ook de kinderen van onze gastheren.

Na alles weer ingepakt te hebben vertrokken we rond 9.30 uur richting Ressons les Long, onze volgende halte. Het was een pittig dagje bergje op en bergje af met rond een uur of 4 een stevige hagelbui. Dat hoort er bij. Even goed afzien en vervolgens weer vrolijk verder. We kwamen pas rond 17.30 op ons nieuwe adres aan. Een werkelijk schitterende oude hoeve, waar we van de complete ruimte gebruik mogen maken. Samen met de eigenaren. We kregen bij aankomst een biertje aangeboden en na een warme douche waren we vervolgens weer zo goed als nieuw.

Heeeel erg benieuwd naar het avondeten. We krijgen alvast medegedeeld dat het calamaris zal worden. Gelukkig hoeven we naar de betekenis van dat woord niet te raden…..

3 gedachtes over “Cerveuil

  1. Ger

    Heerlijk om een beetje op deze manier jullie avontuur mee te beleven . Ha ha nieit moe van het fietsen maar dan ook geen wild hert . Ik hoop dat jullie vandaag gied aankomen in Parijs en zeker ook goed thuis. Dat geldt zeker ook voor Maud en Mauro . Goede reis en gied thuis 🤗🤗👍👍

    Geliked door 1 persoon

  2. Carola

    Hopelijk hebben de calamares gesmaakt. In plaats van afvallen zal het zo te lezen bijkomen worden. Ojee als je 3 weken met Petra gaat fietsen…..

    Like

Reacties zijn gesloten.